v
16 Nisan 2026, Perşembe
21:03

Korkuteli’nin Lezzetleri ve Kültürel Mirası ATSO Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne Damga Vurdu

Korkuteli’nin Lezzetleri ve Kültürel Mirası ATSO Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne Damga Vurdu

Korkuteli, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından bu yıl 2.si düzenlenen Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin parlayan yıldızı oldu. İlçe İdare Kurulu kararıyla; Korkuteli Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen tanıtım etkinliklerinde, ilçenin hem tescilli lezzetleri hem de tescil yolundaki kültürel değerleri büyük ilgi gördü.
Zirve kapsamında kurulan stantlarda misafirlere meşhur Yelten Tarhanası, keşkek, zerde ve karyağdı armudu ikram edildi. Sadece tadıyla değil, hikayesiyle de öne çıkan bu ürünlerin yanı sıra coğrafi işaret tescil süreci devam eden Alafaradin Kilimi ve Fığla Bardağı da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Mantardan Yanıksı Dondurmaya Görsel Şölen
İlçenin köklü esnafları da bu tanıtım seferberliğine tam destek verdi. Dal Mantar, Nur Pastaneleri ve Giliğ Dondurma, mantar tadımı ve Korkuteli’nin simgesi haline gelen yanıksı dondurma ikramlarıyla zirveye renk kattı. Tanıtım maratonunda yarın ise Şişçi İbo tarafından Korkuteli şiş ve piyaz ikramı gerçekleştirilerek lezzet şöleni doruğa çıkarılacak.
Başkan Saniye Caran: "Korkuteli’nin Bereketini Dünya Tanıyacak"
Zirve sonrası değerlendirmelerde bulunan Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, ilçenin kültürel mirasını koruma ve ekonomik kazanca dönüştürme vurgusu yaparak şunları söyledi:
"Korkuteli olarak biz bu zirvede sadece bir misafir değil, köklü kültürümüz ve eşsiz lezzetlerimizle gerçek anlamda ev sahibiydik. Tarhanamızdan mantarımıza, Alafaradin kilimimizden dondurmamıza kadar her bir ürünümüz bizim için birer mücevher değerinde.
Şimdi bu zenginliği daha ileri taşımak için bir adım daha atıyoruz. Belediyemiz bünyesinde kuracağımız Kadın Kooperatifi ile hem kadınlarımızın el emeğini hak ettiği yere getirecek hem de coğrafi işaretli ürünlerimizin üretimini disipline ederek markalaşma sürecimizi tamamlayacağız. Korkuteli’nin emeği, kadınlarımızın gücüyle birleştiğinde ilçemizin bereketini tüm dünya tanıyacak."
"Sadece Katılımcı Değil, Zirvenin Sahibiydik"
ATSO ev sahipliğinde gerçekleşen; Valilik, YÜCİTA, Patent KuPatent Kurumu temsilcileri, Kaymakamlar ve Belediye Başkanlarının katıldığı bu dev organizasyonda Korkuteli rüzgarı esti. Başkan Caran, Korkuteli Belediyesi olarak yerlerini gururla aldıklarını belirterek; tarhanadan kilime, Fığla bardağından keşkeğe kadar her detayın bir emek sergisi olduğunu ifade etti.