v
17 Nisan 2026, Cuma
20:07

Hürmüz etkisi: Avrupa’da gaz fiyatı yüzde 8,7 geriledi

Hürmüz etkisi: Avrupa’da gaz fiyatı yüzde 8,7 geriledi

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı tüm ticari gemilere açacağına yönelik açıklaması, Avrupa enerji piyasalarında hızlı bir düşüşe yol açtı.

ANKARA-BHA

Arz endişelerinin azalmasıyla birlikte doğal gaz fiyatları gün içinde sert geriledi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Lübnan’daki ateşkes süresince Hürmüz Boğazı’nın tüm ticari gemilerin geçişine tamamen açık olacağını duyurdu. Erakçi, açıklamasında İran Limanlar ve Denizcilik Teşkilatı tarafından belirlenen koordineli rota üzerinden ticari gemilerin geçişinin ateşkes süresi boyunca kesintisiz şekilde sürdürüleceğini belirtti.

Avrupa gaz fiyatları yüzde 8,7 geriledi

Açıklamaların ardından Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören mayıs vadeli doğal gaz kontratlarında sert düşüş kaydedildi. Saat 17.30 itibarıyla kontrat fiyatı, önceki günün kapanışına göre yüzde 8,7 düşüşle 38,74 euro seviyesine geriledi. Kontratlar bir önceki günü 42,42 eurodan tamamlamıştı. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve İran’ın misillemeleriyle Basra Körfezi’nde tırmanan gerilim nedeniyle küresel mal ve enerji ticareti açısından kritik geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği büyük ölçüde kesintiye uğramıştı.

Bölgedeki ateşkes sürecinin devam etmesi halinde enerji piyasalarında istikrarın güçlenebileceği ifade ediliyor.

Benzer Haberler