v
28 Ekim 2025, Salı
23:58

Erdoğan: “Büyük bir gururu hep birlikte yaşıyoruz”

Erdoğan: “Büyük bir gururu hep birlikte yaşıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayisinde yeni bir döneme girdiğini belirterek, “Türk savunma sanayi adına büyük bir heyecanı ve aynı zamanda büyük bir gururu hep birlikte yaşıyoruz. Ülkemiz savunma sanayine, mühendis ve teknisyenlerimize duyduğumuz güvenin boşuna olmadığını gerek bu tesis gerekse teslimatı yapılan Altay tankımızla bir kez daha görüyoruz.” dedi.

ANKARA-BHA

Erdoğan, savunma sanayisinin gelişmesi, güçlenmesi ve tam bağımsızlık hedefine ulaşması için emek veren herkese teşekkür ederek, “Bu uğurda ter döken, şehadete eren kardeşlerime Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Bilhassa geçen sene 24 Ekim tarihinde TUSAŞ tesislerine yönelik kalleş saldırıda şehit olan vatan evlatlarını rahmetle ve minnetle yad ediyorum.” ifadelerini kullandı.

2025 10 28 Tank 21

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ALTAY Tankı Seri Üretim Tesisi Açılışı ve İlk Tank Teslimat Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin savunma sanayisinde yeni bir eşiğe ulaştığını belirterek, “Türkiye artık tank ve zırhlı araç üretiminde dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline geldi. 682 bin metrekarelik bu dev tesiste robotik kaynak sistemleriyle yılda 96 ALTAY tankı üretilecek.” dedi.

Türkiye savunma sanayisinde yeni dönem Yılda 96 Altay tankı üretilecekAçılışı yapılan fabrikanın yalnızca bir üretim hattı değil, Türkiye’nin mühendislik gücünü, teknolojik yetkinliğini ve stratejik vizyonunu temsil eden bir yapı olduğunu vurgulayan Görgün, “Bu topraklarda yükselen her fabrika, savunma sanayisinde tam bağımsızlığa vurulan bir mühürdür.” ifadelerini kullandı.

2025 10 28 Tank 26

“ALTAY, Türk mühendisinin gurur kaynağı”

ALTAY Projesi’nin sadece bir tank üretiminden ibaret olmadığını belirten Görgün, “ALTAY, savunma sanayimizin kabiliyetlerini şekillendiren bir okul, bir vizyonun temelidir. Özel sektörümüz, vakıf şirketlerimiz, mühendislerimiz ve işçilerimiz el ele vererek Türkiye’nin ilk ana muharebe tankını tasarladı, test etti ve üretime hazır hale getirdi. Bu başarı, Türk mühendisinin eseridir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “tam bağımsız savunma sanayi” vizyonunun kurumsallaşmış bir ekosisteme dönüştüğünü vurgulayan Görgün, “Bir zamanlar yurt dışından temin ettiğimiz alt sistemleri artık biz üretiyoruz. Üstelik sadece kendimiz için değil, ihraç edebileceğimiz nitelikte üretiyoruz.” diye konuştu.

2025 10 28 Tank 35

800 mühendis, 1250 işçi, 90 alt yüklenici

ALTAY tankının üretim sürecinde dev bir teknik ve insan kaynağının görev yaptığını ifade eden Görgün, “800 mühendis, 1250 işçi ve 90 alt yüklenici ile 17,5 milyon mühendislik saati harcandı. 35 bin kilometrelik testler ve 3 bin 700 atışla Yeni ALTAY geleceğe hazır hale getirildi.” bilgisini paylaştı.

Yeni nesil ALTAY tanklarının 2 yıl garanti ve 6 yıl lojistik destekle uzun ömürlü bir kullanım sunacağını belirten Görgün, “Her detayı mükemmelliğe adanmış bu mühendislik harikası, 35 bin sayfa tasarım, 16 bin gereksinim, 120 test prosedürü ve 50 bin test adımıyla oluşturuldu.” dedi.

2025 10 28 Tank 36

“Geleceğin tankları bu tesiste üretilecek”

Görgün, tesisteki Zırh Açık Test Alanı, Balistik Koruma Merkezi ve gelişmiş üretim hatlarının Türk savunma sanayisine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, “Bu güçlü altyapı sadece bugünün değil, geleceğin tanklarını da şekillendirecek. HAB Bölgesi’nde kurulan bu tesis, dijital dönüşüm odaklı, otonom kontrol ve veri analitiğiyle entegre edilmiş bir ‘gelecek fabrikası’dır.” dedi.

Türkiye’nin artık yalnızca kendi ihtiyaçlarını karşılayan değil, dünyaya teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Görgün, “Bugün açılışını yaptığımız bu tesis, sadece bir üretim başarısı değil; stratejik aklın, liderliğin ve azmin somut bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

2025 10 28 Tank 28

Benzer Haberler