FAHİŞ FİYAT ARTIŞI YAPAN EV SAHİPLERİNE DE CEZA KESİLMELİ
GÜNDEM, 21 Ocak 2025 04:22Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz günlerde ilan fiyatlarında fahiş artış yaptığı belirlenen 1.012 emlak işletmesine toplam 101 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Ancak sektörden gelen tepkiler, sorumluluğun sadece emlak danışmanlarında olmadığını gösteriyor.
Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği Genel Başkan Yardımcısı İsmail Çağlar, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“Suç hep emlakçılarda mı? Eğer emlak danışmanlarına ceza kesiliyorsa, konut fiyatlarını artırma talimatını veren gayrimenkul sahiplerine de aynı cezaların uygulanması gerekiyor. Emlak danışmanları, gayrimenkul sahibinden gelen talimat doğrultusunda fiyatları düzenleyen bir meslek grubudur. Burada günah keçisi olmamalıyız.”
Konut Fiyatlarındaki Artışın Sebebi Gayrimenkul Sahipleri
Çağlar, emlak sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sorumlusunun büyük ölçüde gayrimenkul sahipleri olduğunu vurguladı. “Biz emlak danışmanları olarak fiyatları, mal sahibinin talimatı doğrultusunda artırıyor veya düşürüyoruz. Eğer meslektaşlarımız arasında suistimal yapanlar varsa elbette cezalandırılmalı, ancak fiyat artışlarının ana sebebi gayrimenkul sahiplerinin talepleridir. Bu nedenle fiyatı yükselten mal sahiplerine de ceza kesilmesi gerekmektedir.”
Konut Kredilerindeki Düşüşün Etkisi
Konut kredilerindeki faiz oranlarının düşmesinin ve sosyal konut projelerinin duyurulmasının da piyasalarda fiyatları yukarı çektiğini ifade eden Çağlar, “Merkez Bankası’nın faiz düşürme politikası, sektöre olumlu yansımıştır. Ancak fiyat artışlarında emlak danışmanlarının rolü bulunmamaktadır. Konut fiyatlarını artıran temel unsurlar arasında konutun yatırım aracı olarak görülmesi ve üretim yetersizliği öne çıkmaktadır” dedi.
Konut Üretimi Artırılmalı
Türkiye’de konut üretiminin durma noktasına geldiğini belirten Çağlar, şu önerilerde bulundu:
“Konut fiyatlarının yükselmemesi için inşaat faaliyetlerini canlandırmak şarttır. İlgili Bakanlıklar bu konuda öncülük etmeli ve özel firmalara teşvik sağlanmalıdır. Ayrıca, konutun yatırım aracı olarak kullanılmasını engelleyecek projeler geliştirilmelidir. Konut, barınma amacıyla kullanılmalıdır. Orta ve düşük gelirli vatandaşların konut sahibi olmasını sağlayacak sosyal projelerin de bir an önce devreye alınması gerekiyor.”
“Çözüm İçin Önlemler Alınmalı”
Emlak sektörünün sorunlarına dikkat çeken İsmail Çağlar, “Konut fiyatlarının artışını önlemek için emlak danışmanlarına odaklanmak yerine, konut üretiminin artırılması, inşaat sektörünün desteklenmesi ve konutun barınma amacıyla kullanılmasını teşvik edecek düzenlemelere ağırlık verilmelidir” diye konuştu.
GÜNDEM, 21 Ocak 2025 04:22
Yorumlar (0)