Terme'de Kokarca İle Mücadele Çalışmaları Başladı
SAĞLIK, 06 Eylul 2024 00:56Haber: Murat Genç/ SAMSUN
Terme'de Kokarca İle Mücadele Çalışmaları Başladı
Kahverengi Kokarca İstilası: Terme'de Mücadele Çalışmaları Başladı
Terme İlçe Tarım Müdürü Tuncay Demir toplantıya ilişkin şu ifadeleri aktardı;
Dünya genelinde 300'den fazla bitki ve üründe zarar veren istilacı bir tür olan Kahverengi kokarca, ülkemize ilk defa 2017 yılında Gürcistan üzerinden giriş yapmış ve 2019 yılında Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve İstanbul’da görülmeye başlanmıştır. Bu zararlı tür, hızlı üreme yeteneği, farklı iklim koşullarına adaptasyonu, yüksek uçma kabiliyeti, doğal düşmanlarının olmayışı ve ticaret yoluyla kolaylıkla yayılması gibi özellikleri nedeniyle mücadele edilmesi oldukça zor ve zahmetli bir tür olarak bilinmektedir.
İlçemizde ilk defa 2019 yılında tespit edilen Kahverengi kokarca popülasyonu, yıllar içinde yapılan surveyler ve arazi gözlemleri ile takip edilmiştir. 2023 yılına kadar ekonomik zarar eşiğinin altında kalan popülasyon, 2023'te hızla artmış ve 2024 yılında başta fındık olmak üzere, soya, mısır, sebze ve meyvelerde ciddi ekonomik zararlara yol açmıştır. Bu zararlı böceğin, ürün hasadından sonra kışlaklara geçeceği dönemde takibinin yapılması ve biyoteknik, mekanik ve kültürel yöntemlerle imha edilmesi, gelecek yıl popülasyon artışının kontrol altına alınması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özellikle zararlının kışlak olarak evler, ahırlar ve ambar gibi korunaklı alanları tercih etmesi nedeniyle, bu alanlarda yapılacak mekanik mücadelenin önemi vurgulanmaktadır. Bu sebeple, halkın bilinçlendirilmesi amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından eğitim çalışmaları başlatılmıştır. Bu çerçevede, İlçemiz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan “Üniversite Hazırlık Kursu”na katılan öğrencilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya İlçe Müdürü Tuncay Demir ve Ziraat Yüksek Mühendisi Hürriyet Taşpınar katılmış ve öğrencilere Kahverengi kokarca ile mücadele yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir.
Toplantıda, böcekleri toplayıp imha etmeyi içeren mekanik mücadele ve böcekleri feromon tuzaklarla bir araya toplayıp imha etmeyi hedefleyen biyoteknik mücadelenin, zararlının evlere kışlama amacıyla gelmeye başladığı Eylül ayında popülasyonu azaltmada çok önemli olduğu anlatılmıştır.
Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, gelecek yıllarda Kahverengi kokarca istilasından kaynaklanabilecek zararların önlenmesi açısından hayati önem taşımaktadır.
SAĞLIK, 06 Eylul 2024 00:56
Yorumlar (0)