Başkan İsmail Çağlar’dan Vatandaşlara Uyarı!
ANTALYA HABER, 12 Temmuz 2024 06:20Antalya Emlakçılar ve İş Takipçiler Oto Galeri Esnaf Odası Başkanı İsmail ÇAĞLAR, vatandaşları uyardı.

11 Haziran 2022 de %25 kira arış sınırlaması başladı 1 Temmuz 2024 de sona erdi. 1. Temmuz dahil %25 geçerli 2 Temmuz itibariyle tüfe uygulanacak
TÜFE’nin o aya ait 12 aylık ortalaması kadar ancak zam yapılabilecek. 2 Temmuz’dan itibaren yenilenecek kira kontratları üst sınırı %65,07 olarak belirlenmiştir.
%25’in kaldırılması bundan sonrası içinde fahiş kira bedellerini bence tekrar gündeme getirecek. Çünkü çoğu ev sahibi %25 uygulamasına uymadı ve kira bedelleri %25 ten fazla zam yapıldı. Ya da mahkeme kararıyla güncelleme yapıldı. Bundan bir iki yıl önce tüfe oranları %10-20 arasında iken şimdi %60-70 arasında gidiyor. Şu anda %25 çok düşük diyerek yükseltilen kira bedellerine en az %60-70 bandında kira artışları bekliyor. Bu durum aslında kiracıları yine zora sokacak yine ev sahibi kiracı arasında uyuşmazlıklar yaşanacak.
Şu anda örnek vermek gerekirse kira bedeli geçen sene 10 bine çıkarılmış bir evin mevcutta değeri 12 bin se kiracı 16.500 TL ödemek zorunda kalacak bu seferde eve değerinden fazla para vermiş olacak. %25 çözüm olmadığı gibi kaldırılması da çözüm olmadı bence.
Yapılan kontratlarda 1 yılı doldurduktan sonra artış oranı güncel olarak uygulanır. Örnek: Mayıs 2024 de yapılan kontrat 2025 mayıs ayına kadar geçelidir. Yani güncel artışı 2025 mayıs ayında yapabilirler.
Ev sahipleri, TÜFE’yi az bulursa kendi isteği doğrultusunda zam yapamaz. Kiracı tüfe oranı kadar zam yapıp gönderebilir. Evi tahliye etmesi istenemez.
Kiracılar eğer 5 yılını doldurmadılarsa ve bu uygulama devam etmiyor ise tüfe'nin son 12 aylık tutarını, kira yenileme döneminde kiralarının üzerine ekleyip gönderdiklerinde yasal olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklar.
5 yılı doldurmuş kiracılar artık tüfe değil rayiç kira bedelleri üzerinden kira bedellerini güncelleme ile ev sahipleri ile anlaşması gerekmektedir. Aksi halde mahkeme kanalına başvuru yapıldığında talep edilen kira dönemi itibariyle mahkemenin arttırdığı rakamla ödedikleri kira bedeli arasındaki kira farkını toplu bir şekilde ev sahiplerine öderler. Burada tabi ki mahkemenin eski kiracı olması sebebiyle takdiri bir indirim hakkı var ama amaç eski kiracının ödediği ve eğer düşük kalan bir kira bedeli var ise güncel kiraya kiracıyı yaklaştırmak.
Ev sahipleri herhangi bir sebep göstermeden kiracıyı tahliye etmek istiyorlarsa önce kaç yıllık kira sözleşmesi yaptılarsa önce o sürenin bitmesini bekleyecek ardında kira sözleşmesi 10 kez uzayacak ardından 11. bitimine 3 ay kala kiracıya ihtar gönderme suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebileceklerdir. Dolayısıyla kira sözleşmesi kaç yıllık yapıldıysa o yıl bittikten sonra + bu usuller doğru yapılırsa 12. Yıl tahliye davası açabilirler. (Yani kira süresi + 12 yıl)
Hem ev sahipleri hem de kiracılar yetki belgeli emlakçılar ile çalışmalı. Emlakçı fiyat arttırmaz. Ev sahibinin talebi ile hareket eder.
Yetki belgeli emlakçı portföyüne aldığı gayrimenkulün lokasyon, bina durumu, evin durumuna göre ortalama kira bedelini veya satış bedelini bilirkişi gibi tespit eder.
Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Antalya Haberleri | Son Dakika Antalya | Antalya Haber | 07haber.com
ANTALYA HABER, 12 Temmuz 2024 06:20
Yorumlar (0)

Senai Ergünöz “Vatan için canla başla görev yapan kahramanlarımızı minnetle anıyorum”

Antalya Döşemealtı'ndaki Hizmet Eksiklikleri Yeniden Refah Adayı Mesut Hekimoğlu'nun Gündeminde

KENAN ATEŞ KİMDİR?

Kepez’in fizik tedavi hizmetlerine yoğun ilgi

Kepez’den Ceza İnfaz Kurumunda Kütüphane Haftası Etkinliği

Kepez Meclisi’nden Edip Akbayram ve Volkan Konak’a vefa

Kepez‘in Kariyer ve İstihdam Günleri başladı

Ailenin Korunması Ve Güçlendirilmesi İl Eylem Planı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Valimiz Sayın Hulusi Şahin'in 10 Nisan Polis Günü Mesajı

19-27 Mart Tarihleri Arasında 519 Düzensiz Göçmen Yakalandı

BAŞKAN İSMAİL ÇAĞLAR'DAN TEPKİ: "SARI SAYFA’YA KİM DUR DİYECEK?"

ANAHTAR PARTİ İL BAŞKANINDAN “İKLİM KANUNU TASARISI”NA TEPKİ: "YERLİ ÜRETİCİYİ ZAYIFLATAN, KAMU YARARINDAN UZAK BİR METİN"

"MAZBATA ALDIKTAN SONRA İLK İŞ OLARAK EMEKÇİ KIYIMINA BAŞLADILAR "

Minik Azad İçin Yardım Çağrısı: Para Değil, Aşı Bekliyoruz

Polis Haftasında 180 Fidan Toprakla Buluştu

7 Milyon 150 Bin Adet Uyuşturucu Hap, 2 Ton 680 Kg Uyuşturucu Hap Yapımında Kullanılan Kimyasal Madde ve 10 Kg Ham Madde Ele Geçirildi

Adan Asar’dan TBMM’de Ziyaret

Şükriye Ertekin: Sağlık Sektöründen Emlak Dünyasına Uzanan Başarı Hikayesi

İstanbul Şişli'de Öldürülen Hamile Kadın Kader Küçükcoşkun ve Gültekin Gezer'in Cinayet Şüphelileri Yakalandı

Narkotik Suçlarla Mücadelede Antalya'da Operasyonlar Gerçekleştirildi

Termeliler "MEHMETÇİK GAZZE'YE " KAHROLSUN ISRAİL" dedi

İYİ Parti'deki Gerginlik Tavan Yaptı: Erten Kayan İstifa Etti

DAVUTOĞLU’NDAN ÖZEL’E ZİYARET... ÖZGÜR ÖZEL: “BANA CEZA GELİRSE BAHÇELİ’YE RÜCU ETTİRİRİM”

İMAMOĞLU CEZAEVİNDEN SESLENDİ: “ÇOCUKLAR ‘SAVCI OLACAĞIM, SENİ KURTARACAĞIM’ DİYOR”

ABB BAŞKANI MUHİTTİN BÖCEK TÜRKİYE-ALMANYA KARDEŞ ŞEHİRLER ZİRVESİ’NDE

FORUM MURATPAŞA’DA GÜNDEM TARIM

ABDURRAHMAN DİNLER, ANTALYA’DA İÇ MEKAN TASARIMINA YÖN VERİYOR RESTORE İNŞAAT, LÜKS YAŞAM ALANLARININ MİMARI OLARAK DİKKAT ÇEKİYOR

Ekrem İmamoğlu’nun Avukatlarından Tutukluluğa İtiraz: "İddialar Değil, İftira"

Kayıp Genç Kız Bulundu: Nazar Eslemnaz T.'den Sevindiren Haber

BAŞKAN KOTAN’DAN BİRİNCİ YILA ÖZEL PAYLAŞIM

İSA ARIKAN: SOFRALARA EMEK, LEZZETE RUH KATAN BİR HAYAT HİKÂYESİ

Kepez’de Teknoloji Seferberliği

Halk Ekmek Fabrikası çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi

Akseki’de alabalık tesisi kurulacak

Karayazı Belediyesi'nden Ramazan Bayramı Ziyaretleri

Aretias TV’de Gazeteciler Buluşmaya Devam Ediyor

Saadet Partisi Gündeme Getirdi , Yetkililer Harekete Geçti: Tarihi Mezarlıkta Temizlik Başladı

Sürpriz Karar! CHP Genel Başkan Adayı Ümit Uysal Yarıştan Çekildi

Merhum Mustafa Kayhan’ın Ailesi "Acımıza Ortak Olan Herkese Müteşekkiriz "
