BEBEK BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİREN 5 ADIM
SAĞLIK, 08 Ocak 2024 08:59
Çocukların ya da yetişkinlerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi sürecinde beslenmenin ve çeşitli egzersizlerin önemi çok büyük. Ancak iş, bebeklerin bağışıklık sistemine gelince kafalar karışabiliyor. Ebeveynlerin merak ettiği bebek bağışıklığının güçlenmesinde ise anne sütü büyük önem taşıyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hatice Bulut, bebeklerde bağışıklığın güçlendirilmesi hakkında bilgi verdi.
“Yine mi burnu akıyor?”, “Bebeğim öksürüyor”, “Acaba doğru giydiremiyor muyum da hasta oluyor?”, “İlk zamanlar hastalanmamıştı”, “Ne yapabilirim de hastaneye gitmeyiz?” gibi cümleler pek çok ebeveynin ortak söylemi. Genellikle ebeveynler, bebeklerinin hastalanmaması için ellerinden geleni yapıp, hekimlere de vitamin takviyelerinden, beslenme programına kadar pek çok soru sormaktadır. Bebek bağışıklığının güçlenmesi ve onların hastalıklardan korunmasını sağlamak için birçok yol bulunmaktadır. Bu yolları şöyle sıralamak mümkündür:
- Anne sütü: Antikor olarak adlandırılan savunma sistemi askerleri, bebeklere annelerinden plasenta aracılığı ile geçmekte ve bebekleri yaklaşık 6 aylık oluncaya kadar çeşitli hastalıklara karşı korumaktadırlar. Bundan sonraki koruma ise bebeklerin anne sütüyle aldıkları antikorlar tarafından sağlanmaktadır. Anne sütünde bulunan “immünoglobulin A” bağışıklık ve hastalıklardan korunma için önemlidir. Ayrıca “laktoferrin” olarak adlandırılan başka bir anne sütü bileşeni ise; gelişmek için demire ihtiyaç duyan bakterilerin çoğalmasını demiri bağlayarak önlemektedir. Bir başka önemli bileşen ise anne sütünün prebiyotik içeriğidir. Anne sütündeki prebiyotikler; bebek bağırsağında bulunan “Bifidobacterium bifidum” olarak isimlendirilen faydalı bakterilerin gelişimini destekler. Böylece bebek bağırsağına yerleşerek olası hastalık yapabilecek bakteriler önlenir. Anne sütünün sadece bağışıklık üzerine yazılsa bile uzayıp giden bilgileri mevcuttur. Hala da bu konuda bilimsel pek çok çalışma devam etmektedir. İlk 6 ay olabildiğince anne sütü ile bebekleri beslemek gerekir.
- Anne ve babalar sigara kullanmamalı: Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal bileşen vardır. Bu kimyasallardan özellikle nikotinin ve karbonmonoksitin gebelikte bebeğin içinde barındığı rahim, kan ve göbek kordonu damarlarında da daralmaya neden olur. Bebek ve anne arasındaki besin ve gaz alışverişinin azalması ile sonuçlanan bu durumda anne karnındaki bebek yetersiz beslenir ve bebekte gelişim geriliği, ileriki yaşlarda alerji, astım, orta kulak iltihabı gelişimi ve bağışıklık sistemine yönelik sorunlar oluşabilir.
- Probiyotik alımı, süt çocuğu beslenmesinde artırılmalıdır: Probiyotik kısaca “Belirli miktarlarda alındıklarında sağlığı olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalar” şeklinde tanımlanabilir. Çocuklarda da kullanabileceğimiz; probiyotikler başlıca yoğurtlar, peynir, kefir, turşudur. Bu fermente gıdalarda probiyotik olarak Laktobasiller, Bifidobakteriler ve diğer pek çok probiyotik özellikte mikroorganizma bulunmaktadır.
- Probiyotiklerin yanında prebiyotik gıdalara da beslenmede yer vermek gerekmektedir: Söyleniliş şekli benzese de Probiyotiklerden farklı olarak prebiyotikler; kalın bağırsakta yaşayan probiyotik özellikte faydalı bakterilerinin artışını destekleyerek insan sağlığını olumlu yönde etkileyen, fermente olabilen sindirilmeyen karbonhidrat grubu besin bileşenleridir. Dört ana grupta prebiyotik vardır: İnulin, fruktooligosakkaritler (FOS), laktuloz (LOZ) ve galaktooligosakkaritler (GOS). Çocuklarımızın beslenmesinde başlıca yer verebileceğimiz prebiyotik özellikte gıdalar ise soğan, sarımsak, muz, enginar, pırasa, kuşkonmaz, baklagillerdir.
- Hijyen hipotezi: Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; bir çocuğun bağışıklık sistemi ile ilgili hayat seyrini değiştirebilen çevresel etkenler; geçirdiği enfeksiyonlar, aşılar, beslenme şartları, bağırsak mikrobiyotası çeşitliliğidir. Bu noktada değinilmesi gereken önemli bir konuda “hiyen hipotezi”dir. Basit anlatış ile “Köyde, tarlada toprak içinde oynayan, her düştüğünde eli dezenfektanla silinmeyen çocuklarımız daha az hastalanırken; el bebek gül bebek büyüttüğümüz ama apartman dairesi içine hapsolan, elinde sürekli tablet olan sokak oyunu pek bilmeyen çocuklarımız çok daha sık hasta...” Hijyen hipotezine göre ekonomik ve sosyal gelişime paralel olarak gitgide doğal yaşamdan uzaklaşmak bağışıklık sistemimizin farklı yönde davranışlarına neden olmaktadır. Kalabalık aile yaşamından çekirdek aile yaşamına geçiş, tütün dumanı ve şehirlerde kirli hava maruziyetinin artması, genetiği değiştirilmiş gıdalar ve paketlenmiş gıdalarla beslenmenin ister istemez artması alerjik hastalıkların çoğalmasına zemin hazırlamaktadır. Bu süreç uzadıkça yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemimizin vermesi gereken cevaplarda farklılaşmalar meydana gelmektedir ve vücudumuza zararı olmayan yabancı maddelere karşı da ımmunglobulin E olarak adlandırılan antikorlar üretilmeye başlar. Kalabalık şehirlerdeki “alerjik çocuk” tanılarını biraz da bu nedenle artık sık görmekteyiz...
SAĞLIK, 08 Ocak 2024 08:59
Yorumlar (0)

Senai Ergünöz “Vatan için canla başla görev yapan kahramanlarımızı minnetle anıyorum”

Antalya Döşemealtı'ndaki Hizmet Eksiklikleri Yeniden Refah Adayı Mesut Hekimoğlu'nun Gündeminde

KENAN ATEŞ KİMDİR?

Kepez’in fizik tedavi hizmetlerine yoğun ilgi

Kepez’den Ceza İnfaz Kurumunda Kütüphane Haftası Etkinliği

Kepez Meclisi’nden Edip Akbayram ve Volkan Konak’a vefa

Kepez‘in Kariyer ve İstihdam Günleri başladı

Ailenin Korunması Ve Güçlendirilmesi İl Eylem Planı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Valimiz Sayın Hulusi Şahin'in 10 Nisan Polis Günü Mesajı

19-27 Mart Tarihleri Arasında 519 Düzensiz Göçmen Yakalandı

BAŞKAN İSMAİL ÇAĞLAR'DAN TEPKİ: "SARI SAYFA’YA KİM DUR DİYECEK?"

ANAHTAR PARTİ İL BAŞKANINDAN “İKLİM KANUNU TASARISI”NA TEPKİ: "YERLİ ÜRETİCİYİ ZAYIFLATAN, KAMU YARARINDAN UZAK BİR METİN"

"MAZBATA ALDIKTAN SONRA İLK İŞ OLARAK EMEKÇİ KIYIMINA BAŞLADILAR "

Minik Azad İçin Yardım Çağrısı: Para Değil, Aşı Bekliyoruz

Polis Haftasında 180 Fidan Toprakla Buluştu

7 Milyon 150 Bin Adet Uyuşturucu Hap, 2 Ton 680 Kg Uyuşturucu Hap Yapımında Kullanılan Kimyasal Madde ve 10 Kg Ham Madde Ele Geçirildi

Adan Asar’dan TBMM’de Ziyaret

Şükriye Ertekin: Sağlık Sektöründen Emlak Dünyasına Uzanan Başarı Hikayesi

İstanbul Şişli'de Öldürülen Hamile Kadın Kader Küçükcoşkun ve Gültekin Gezer'in Cinayet Şüphelileri Yakalandı

Narkotik Suçlarla Mücadelede Antalya'da Operasyonlar Gerçekleştirildi

Termeliler "MEHMETÇİK GAZZE'YE " KAHROLSUN ISRAİL" dedi

İYİ Parti'deki Gerginlik Tavan Yaptı: Erten Kayan İstifa Etti

DAVUTOĞLU’NDAN ÖZEL’E ZİYARET... ÖZGÜR ÖZEL: “BANA CEZA GELİRSE BAHÇELİ’YE RÜCU ETTİRİRİM”

İMAMOĞLU CEZAEVİNDEN SESLENDİ: “ÇOCUKLAR ‘SAVCI OLACAĞIM, SENİ KURTARACAĞIM’ DİYOR”

ABB BAŞKANI MUHİTTİN BÖCEK TÜRKİYE-ALMANYA KARDEŞ ŞEHİRLER ZİRVESİ’NDE

FORUM MURATPAŞA’DA GÜNDEM TARIM

ABDURRAHMAN DİNLER, ANTALYA’DA İÇ MEKAN TASARIMINA YÖN VERİYOR RESTORE İNŞAAT, LÜKS YAŞAM ALANLARININ MİMARI OLARAK DİKKAT ÇEKİYOR

Ekrem İmamoğlu’nun Avukatlarından Tutukluluğa İtiraz: "İddialar Değil, İftira"

Kayıp Genç Kız Bulundu: Nazar Eslemnaz T.'den Sevindiren Haber

BAŞKAN KOTAN’DAN BİRİNCİ YILA ÖZEL PAYLAŞIM

İSA ARIKAN: SOFRALARA EMEK, LEZZETE RUH KATAN BİR HAYAT HİKÂYESİ

Kepez’de Teknoloji Seferberliği

Halk Ekmek Fabrikası çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi

Akseki’de alabalık tesisi kurulacak

Karayazı Belediyesi'nden Ramazan Bayramı Ziyaretleri

Aretias TV’de Gazeteciler Buluşmaya Devam Ediyor

Saadet Partisi Gündeme Getirdi , Yetkililer Harekete Geçti: Tarihi Mezarlıkta Temizlik Başladı

Sürpriz Karar! CHP Genel Başkan Adayı Ümit Uysal Yarıştan Çekildi

Merhum Mustafa Kayhan’ın Ailesi "Acımıza Ortak Olan Herkese Müteşekkiriz "
