Ticaret Bakanlığı, ambalaj, depolama ve taşımaya ilişkin taslak hazırladı
GÜNDEM, 12 Şubat 2021 14:32Yaş meyve ve sebzelerin marketlerde ambalaj içinde satışına ilişkin tebliğ taslağı, Antalya’daki dağıtımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Üretime standardizasyon getirmeye yönelik uygulamanın ihracatı da destekleyeceği belirtiliyor.
Koronavirüs sürecinde marketlerde meyve ve sebze satışını düzenlemek isteyen Ticaret Bakanlığı, ambalaj, depolama ve taşımaya ilişkin taslak hazırladı. Sektörün görüşüne açılan taslağın hayata geçirilmesiyle bazı sebze ve meyvelerin açıkta satışı son bulacak. Marketlerde oluşturulacak soğutuculu reyonlarda satılacak bu ürünler elle seçilemeyecek. Taslakla birlikte Antalyalı dağıtımcılar kriterleri yerine getirmek için çalışmalara başladı.
KAPALI ALANDA SATILACAK
Bakanlık tarafından hazırlanan taslağa göre, üretim yerinde soğutulan ürünün muhafaza sıcaklığı tüketiciye ulaşana kadar korunacak. Soğuk hava depolarında muhafaza edilecek sebze ve meyveler marketlerin kapalı alanlarında satışa sunulacak. Böğürtlen, dut, frenk üzümü, kabak çiçeği, kızılcık, kuşkonmaz, yaban mersini, mangostan, passion fruit, soya filizi, cennet elması, çekirdeksiz ve beyaz üzüm, malta eriği, ahududu, çilek, erik, incir, kayısı, kiraz, mango, mantar, nektarin, pitahaya, şeftali, beyaz üzüm, vişne, zerdali gibi ürünlerde paket sistemine geçilecek.
NARENCİYE KIŞIN SERBEST
Beyaz lahana, kavun, mısır, nohut, sarımsak, üvez, kabuklu fındık, balkabağı, karpuz, kestane, muz, patates, kuru soğan, tatlı patates, yer elması, zencefil gibi ürünlerin ise açık olarak satışı yapılacak. Yeni sisteme göre greyfurt, mandalina, portakal, limon, nar ve turunç gibi meyveler de kasım ve mart ayları arasında açıkta satılabilecek.
BEKLENEN BİR KARAR
Ürünlerin pakete girmesini konu alan yeni tebliğle yaş meyve ve sebzelerin dağıtımına bir standardizasyon getirmenin amaçlandığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi, yaş sebze ve meyve ihracatçısı Cüneyt Doğan, “Bu uzun süredir beklenen bir karar. Ama yürürlüğe ne zaman gireceği ve hangi tarihten itibaren uygulanmaya başlayacağı henüz belirsizliğini koruyor” dedi.
İHRACATI DESTEKLER
Karar uygulamaya alınmadan önce tarım sektöründe kapsamlı bir altyapı çalışmasına ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Doğan, “Bildiriyi incelediğimizde ürünlerin üç gruba ayrılıp listeler çıkarıldığını gördük. Bildiri, ürünlerin vakit kaybedilmeden buzhaneye sevk edilmesi, nakliyesinin soğuk hava aracıyla yapılması gibi gıda zincirinin sağlıklı işlemesine yönelik önemli maddeler içeriyor. Sektöre standardizasyon, dağıtıma düzen getirirken ihracata da destekleyici etkide bulunacaktır” diye konuştu.
GÜNDEM, 12 Şubat 2021 14:32
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!