Türk Tabipler Birliği Bakan Koca'yı istifaya çağırdı: Turkuaz tablo kara tabloya dönüştü
GÜNDEM, 02 Ekim 2020 08:19Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen gün yaptığı açıklamada, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını söylemişti. Bu açıklamanın üzerine Türk Tabipler Birliği, "Turkuaz tablo kara tabloya dönüştü" diyerek Koca'yı istifaya çağırdı.

Geçen gün yaptığı açıklama ile belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bazı kesimler tarafından eleştirilmişti. Koca'ya bir eleştiri de, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "Bugünkü hassas dönemde, insan ve toplum sağlığı hakkında asılsız şaibe ve şüpheleri körüklemektedir" diyerek kapatılmasını önerdiği TTB'den geldi.
Koca'yı süreci şeffaf yönetmeye çağıran TTB, "Gerçekleri gizleyen Sağlık Bakanlığı'nı bir kez daha süreci şeffaf bir biçimde yürütmeye, epidemiyolojik ve bilimsel verilere uygun olarak salgın ile mücadele etmeye çağırıyoruz. COVID-19 pandemisinin başladığı günden itibaren TTB; günlük verilerin doğru ve şeffaf verilmediğine dair kaygılarını kamuoyuyla sürekli paylaşmıştır. TTB olarak bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanan ikinci, dördüncü ve altınca ay değerlendirme raporlarıyla, üçüncü ve beşinci ay değerlendirme açıklamalarıyla salgın yönetimine dair kaygılarımızı ve önerilerimizi dile getirmiş ve Sağlık Bakanlığı'na ilettiğimiz otuzu aşkın mektupla sorular iletmiştik" dedi.
"VERİLER ARTIK GERÇEKLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR"
Sorularına yanıt alamadıklarını söyleyen TTB, "Gelinen noktada sorularımıza yanıt alamadığımız gibi Türkiye'de salgının yeni sorular ve sorunlarla ilerlediği görülmektedir. Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Eylül'de yaptığı basın açıklamasında, her vakanın hasta kabul edilmediğini ve günlük olarak açıklanan COVID-19 verilerinde sadece semptom gösteren kişilerin yer aldığını açıklamıştır. Bugüne kadar turkuaz tabloda açıklanan veriler artık gerçekliğini yitirmiştir. Sayın Bakan da biliyor ki bilimsel olarak her vaka hasta sayılmaktadır" ifadelerine yer verdi.
TTB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"BAKAN KOCA GÜVEN İLİŞKİSİNİ ZEDELEMİŞTİR"
Bu açıklamaları ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, "Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler de var. Büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor." açıklaması turkuaz tablolarla tüm ülkede aylardır bu bilimsel kriterlere uyulmadığını itiraf etmiş oldu. Bakan Koca, "günlük vaka sayısı" terimini "günlük hasta sayısı"na çevirirken; "entübe hasta" yerine "ağır hasta" ifadesi koymuş; hekim hasta ilişkisinin ilk gerekliliği olan güven ilişkisini zedelemiştir. Bakanlık ve toplum arasındaki güven ilişkisi de aynı şekilde zarar görmüştür. Pandemiye karşı güven veren bir mücadele sergilenememiştir.
Bugüne kadar tabip odaları ve TTB'nin yaptığı şeffaflık çağrılarının ne kadar haklı olduğu Bakan Koca'nın bilimsel olarak çelişkili açıklamaları ile ortaya çıkmıştır.
"EKONOMİ VE SİYASET, BİLİMİN ÖNÜNE GEÇMİŞTİR"
Bugüne kadar verilerin açık ve şeffaf olarak paylaşılmama çabası ne yazık ki salgının yaygınlaşması ve kontrol altına alınamaması dışında başka hiçbir şeye yaramamıştır. Bu duruma gelinmesinde ekonomi ve siyasetin, bilimin önüne geçmesinin neden olduğu da açıktır. Hedef salgınla mücadele olmalıdır. Salgınla ilgili hemen her konuda Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda ilerlendiği açıklandığı göz önüne alındığında verilerle ilgili bu durumun Bilim Kurulu tarafından önerilip önerilmediği bilinmemekte ve bu durum Bilim Kurulu'nu da sorumluluk altında bırakmaktadır.
Salgınla mücadelede başarılı olmanın ön koşulları olan şeffaflık, akıl ve bilimin kılavuzluğunda belirlenmiş salgın ile mücadele stratejisi, filyasyon çalışmalarının etkili biçimde yapılması, salgının hastanelerden önce toplum bazında ve birinci basamakta karşılanması, başta TTB olmak üzere tüm toplumun katılımını içine alan topyekûn mücadele ve kolektif dayanışma ruhu sergilenmesi gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz.
"TOPLUMA DA BÜYÜK BİR HAKSIZLIK VE SAYGISIZLIKTIR"
Sayın Bakan, TTB'nin ısrarla belirttiği Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği kodlama sistemini hiç kullanmadınız. Sizler verileri gerçek rakamları ile söylememektesiniz. Covid-19 pandemisinden ölüm istatistiklerinin düşük gösterilmesi topluma da büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır.
"HER VAKA KORONAVİRÜS HASTASIDIR DİYORUZ"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Her vaka hasta değildir" açıklamasına karşılık TTB olarak semptomlu ya da semptomsuz "Her vaka Covid-19 hastasıdır" diyoruz. Semptomu olmasa da sağlık çalışanları da başta olmak üzere tüm temaslılara test yapılması gerektiğini pandemi başından itibaren ısrarla belirtiyoruz. Vakaları düşük göstererek, terimleri değiştirerek, her gün farklı demeç vererek başarılı olunamaz. Salgını ancak toplumla, sağlık çalışanları ile tabip odaları ile TTB ile bilim insanları ile hep birlikte mücadele ederek kontrol altına alabilirsiniz. Buradan TTB olarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın verileri gerçek ve şeffaflıkla açıklamasını ayrıca Bilim Kurulu üzerinde baskı varsa, kurul üyeleri tarafından açıklanmasını istiyoruz. Toplumun ilk olarak bir özür beklediğini vurguluyoruz. Bunlar yapılmayacaksa Sağlık Bakanı'nı istifaya davet ediyoruz"
GÜNDEM, 02 Ekim 2020 08:19
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

TROPİKAL PARK PROJESİ ÖDÜL ALDI

CHP İlçe Başkanı Fatih Bucan’a Teşekkür – SAM Fuarcılık’tan Anlamlı

Karadeniz’in Sesi: Hayatını Müziğe Adamış Bir Sanatçı – Fatih Ustasu

Prof. Dr. Canan Yılmaz: Evlilikte Güvenle Yapılan Tapu Devri Bağış Değildir

Hani’nin Efsane Başkanı İbrahim Lale Dualarla Anıldı

Gazze’de Felaket Derinleşiyor Son 48 Saatte 92 Şehit, 219 Yaralı

Engelsiz Aslanlar Zirvede!

Mersin’de 21 Nisan’da Güzellik, Stil ve Başarının Buluştuğu Ödül Gecesi Düzenlenecek

Gazeteci İmran Ünal Kimdir?

Miniklere Büyük Ders: “Birlikte Daha Güçlüyüz” Raflarda!

Genel af olmadan DEM, Türkiye Partisi olabilir mi?

Kürtçe ezgilerle kültür köprüsü kuran müzik grubu: Nas'ın hikâyesi, amacı ve yarına mirası

“Gönül Dağı Nefesi” Yaza Merhaba Konseri İçin Geri Sayım Başladı

Figen Kaya’nın Sunumuyla Mustafa Ortaç’a Saygı Gecesi

KALSİAD’dan İş Dünyasına Net Mesaj: Gösteri Değil, Üretim Zamanı

GERİDE DUA ORDUSU BIRAKTILAR BİR ZAMANLAR DİYARBEKİR BEYEFENDİLERİ

ATO’daki Ödül Töreninde Sabiha Karaosman Fark Yarattı

İZENERJİ’de Yetki Krizi: Toplu Sözleşme Görüşmeleri Masada Kaldı

Cengiz Kurtoğlu, ARKON’un Eğitim Projesi İçin Bursa’da Sahne Alacak

Tarım ve Orman Bakanı Ordu’ya geliyor

Girişimcilikte 15 Yıllık Başarı Hikayesi: İbrahim İpek ve İpekyolu Grup

Ahmet Büyükgümüş Diyarbakır’a Geliyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs Kararı: Kadıköy Meydanı'nda Kutlanacak

Ziraat Türkiye Kupası Finali İçin Yeni Stadyum Arayışı!

ROK’tan İki Gazeteciye Suç Duyurusu: “Evleri Basılsın, Dijital Cihazlarına El Konulsun”

CHP Lideri Özgür Özel'den Danıştay Ziyareti: "İmamoğlu'nun Diploması Gündeme Gelmedi"

Sevgi Demir Coşkun, iddiaları reddederken, “Polatlı halkı gerçeği biliyor” dedi

Cemal Peker’den Uluslararası Başarı

Türk Dünyası'nda dağılma tehlikesi: Uzmanlar endişeli

METROTÜRK TV’DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Kocagöz’den 23 Nisan’da çocuklara en güzel hediye: Nutuk

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan’a özel coşku dolu program

“Bu Nasıl Kardeşlik, Bu Nasıl Türklük?”

SASAD’DAN GAZİANTEP’DE UNUTULMAZ SANAT GECESİ

OF ÇAYKARA DERNEĞİ 50. YILINDA GÖRKEMLİ BİR GECEYE İMZA ATTI

MSB'den Yunanistan'ın Deniz Planlamasına Eleştiri

6 gündür kayıp olan 7 yaşındaki Cumali Timi'nin cansız bedeni bulundu

34 Yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Konyaaltı İlçesinde Kovalamaca Sonucu Yakalandı

Dini İnaç ve Duyguların Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Yapan 3 Şüpheli Tutuklandı
