Yargıtay, polise "Seni sürdüreceğim'' demenin tehdit olmadığına hükmetti
GÜNDEM, 02 Mayıs 2020 19:06Tartıştığı polise ''seni sürdürürüm'' diyen genç mahkemeye verildi. Mahkemenin suçlu bulduğu gencin avukatı Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Yargıtay kararında, gencin memurun görev yerini değiştirme gücünün olmadığına dikkat çekilerek bu söylemin tehdit olarak algılanamayacağı yer aldı.
Birçok kez şahit olduğumuz ve artık bir klasik haline gelen suçluların polislere sarf ettiği 'seni sürdürürüm' tehdidi bu kez mahkemeye taşındı. Polis memuruna, ''Benim hatırı sayılır dostlarım var, seni sürdürürüm'' diyen genç, mahkemeye verildi. Asli Ceza Mahkemesi'nin 'görevi yaptırmamak için direnme' suçundan verilen mahkumiyet kararını ise Yargıtay bozdu. Yargıtay, polisi sürdürmekle tehdit eden sanığın memurun aslında yerini değiştirme gücü ve yetkisi bulunmadığına dikkat çekilerek bunun bir suç unsuru oluşturmadığına hükmetti.
HAKARET SUÇU KABUL EDİLDİ
Tartıştığı polislere direnen genç, "Benim yüksek yerlerde tanıdığım var, seni sürdüreceğim" tehdidini savurdu. Görevli polis memuru gencin bu sözünü mahkemeye taşıdı. Asliye Ceza Mahkemesi, polis memuruna hakaret etmekle suçlanan sanığı hem 'hakaretten' hem de 'görevi yaptırmamak için direnme' suçundan mahkumiyetine hükmetti. Kararı sanık avukatı temyiz etti. Yargıtay 18. Ceza Dairesi, sanığa 'hakaret' suçundan verilen cezayı yerinde buldu.
''SANIĞIN, MEMURUN GÖREV YERİNİ DEĞİŞTİRME YETKİSİ BULUNMUYOR''
Mahkemenin, sanığa 'görevi yaptırmamak için direnme' suçundan verdiği mahkumiyet kararını ise yasalara aykırı buldu. Yargıtay kararında şöyle denildi: "Sanığın polis merkezine getirildikten sonra mağdura karşı 'benim yüksek yerlerde tanıdığım var, seni sürdüreceğim' demek suretiyle tehdit yoluyla direndiği gerekçesiyle mahkumiyet kararı verilmiştir. Mağdurun beyanı ve olay tutanağı incelendiğinde, sanığın görevli polis memurunu görevinden sürdüreceğine yönelik olarak bu sözleri söylemiş olduğu, sanığın polis memurunun görev yerini değiştirme konusunda herhangi bir yetki ve gücü bulunmayıp, anılan sözlerinin tartışmanın bütünü ve söylendiği bağlam içinde değerlendirildiğinde tehdit niteliğinde olmadığı ve görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturmadığının gözetilmemesi yasaya aykırıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."
GÜNDEM, 02 Mayıs 2020 19:06
Yorumlar (0)