İşkembenin Faydaları Nelerdir?

 

21 Haziran 2024
İşkembenin Faydaları Nelerdir?

İşkembenin faydaları beslenmede birçok olumlu etki sunar. Geleneksel Türk mutfağına yön veren işkembe, büyük ve küçükbaş hayvanların midesinde yer alan bir parçadır. Hayvan midesinde ilk ve en büyük bölüm olduğu için önemlidir. Bu özel kısım birçok vitamin, mineral ve kolajen gibi besin değerlerini içerdiğinden insan sağlığı için yararlıdır. Vücut dolaşımını destekleyen, cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan ve mide fonksiyonlarını düzenlemeyen işkembe, özellikle hamilelik döneminde de birtakım faydalar sağlar. 

İşkembenin Faydaları

Dana, koyun ve keçi gibi geviş getiren hayvanların mide bölümlerinden olan işkembe, faydalı besinlerden biridir. Uygun temizleme ve pişirme teknikleri uygulandığında çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilir. Türk mutfağında en fazla çorbası tercih edilir ve bu da diğer besin kaynaklarıyla birleşerek güçlü etkiler sunar. Tek başına işkembenin faydaları ise şunlardır: 

  • Kolajen içerdiği için doku hasarını kısa sürede onarmaya yardımcı olur.  
  • Vücudun protein ihtiyacını karşılamasına ve buna bağlı olarak kasların gelişmesine destek olur.  
  • Kalsiyum, magnezyum, demir ve B12 vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece vücut direncini yükseltir ve enfeksiyonla mücadele eder. Aynı zamanda B12 vitamini sinir iletimi ve kırmızı kan hücresi üretimine de yardımcı olur. 
  • Güçlü bir protein kaynağı olduğu için kas kütlesini korumaya ve kas oranını yükseltmeye yardımcı olur. 
  • İçeriğinde yer alan antioksidan maddeler sayesinde vücuda yayılmaya çalışan bakteri ve virüsleri yok etmeye yarar. 
  • Besin değeri yüksek olduğundan uzun süre tokluk hissi sağlar. Tüketildiğinde acıkma hissi uyandırmaz ve enerji verir. 
  • Besleyici bir besin olan işkembe demir, protein, çinko, B6 ve B12 vitaminleriyle vücudun günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.  
  • Kolajen, glutamin ve glisemin amino asitleri sayesinde sindirim sağlığına iyi gelir. 
  • Yükseklifiçeriğiyle bağırsak florasını düzenleme etkisi vardır.  
  • Selenyum maddesi barındırdığı için vücudun hormonal dengesine yardımcı olan tiroid bezlerinin işleyişini destekler. 

İşkembenin çeşitli faydaları, birçok rahatsızlığa iyi gelir ve vücudun hastalıklara karşı etki sağlar. Özellikle de kış aylarında nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel rahatsızlıkları önler. Dolayısıyla bu dönemlerde uygun porsiyonda işkembe çorbası tüketmek vücuda destek olabilir.  

İşkembenin Faydaları Nelerdir?

İşkembenin Cilde Faydaları

İşkembenin cilde faydaları içeriğinde bulunan kolajenle ilişkilidir. Kolajen, yeni hücre oluşumuna yardımcı olan en önemli protein türlerinden biridir. Dolayısıyla uzun vadede ciltte kırışıklık ve çizgi gibi yaşlanma belirtilerini önler. Aynı zamanda esneklik kazandırır ve çatlama, sarkma ve kırışma gibi problemleri engellemeye yardımcı olur. Kısacası işkembenin cilde faydaları sayesinde daha genç ve canlı cilt görünümüne sahip olmak mümkündür. 

Hamilelikte İşkembenin Faydaları

İşkembe, yaşamın birçok döneminde sağlığa olumlu etkiler sunan hayvansal bir gıdadır. Gebelik de hayatın en önemli süreçlerinden biri olup beslenmeye daha fazla dikkat etmek gerekir. Bu noktada hamilelikte işkembenin faydaları da anne adayları tarafından sıkça merak edilir. Aşağıda işkembenin hamile kadınlar için yararları yer alır:  

  • Demir ihtiyacını karşılar ve kan hacmini artırır. Bebeğin hücre ve doku oluşumunda gerekli olan protein gereksinimini karşılanmasına yardımcı olur.  
  • İçerisinde yer alan kolajen sayesinde hamilelik döneminde oluşabilecek çatlakları azaltır. Böylece cilt elastikiyetini koruyarak vücudu sıkı görünümüne destek olur.  
  • Glutamin ve glisemin aminoasitleri içerdiğinden gebelikte sindirimi kolaylaştırır ve sindirim problemlerini önler.  
  • B vitaminleri, demir ve çinko gibi mineraller ve amino asitler sayesinde genel vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. 

Hamilelikte işkembenin faydaları hem anne hem de bebek sağlığına etki edebilir. Fakat tüketiminden önce mutlaka doktor onayı almak gerekir. Uzman doktor, anne ve bebek sağlığını dikkate alarak en doğru kararı verir. Böylece gebelik döneminde herhangi bir yan etki veya risk ihtimali daha da azalır.  

İşkembenin Mideye Faydaları

İşkembenin mideye faydaları söz konusu olduğunda birçok unsurdan bahsetmek mümkündür. İçeriğinde yer alan glutamin ve glisemin gibi önemli amino asitler sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda yüksek oranda lif içerdiğinden midenin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Mide duvarını güçlendirerek reflü oluşumunu da engelleyebilir. Dolayısıyla işkembenin mideye faydaları da göz ardı edilmemelidir. Bunun için ölçülü miktarda haftada bir veya iki kez işkembe çorbası tüketilebilir.  

İşkembe Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

İşkembenin faydaları birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Özellikle de mevsim geçişlerinde ve kış aylarında meydana gelen nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltabilir. Boğaz ağrısına sebebiyet veren bakteriyel enfeksiyonları gidermede etkilidir. Aynı zamanda kalsiyum ve kolajen sayesinde kemikleri güçlendirir ve olası kırılma risklerini azaltır. 

İçerdiği demir sayesinde kansızlık olarak da bilinen demir eksikliğine iyi gelir. Bunun la birlikte yüksek miktarda içerdiği prolin ve glisin ile karaciğer sağlığını destekler. Bu amino asitler detoksifikasyon süreçlerini daha iyi şekilde yönetebilir. İşkembe kolin bakımından da zengin olduğundan karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Kısacası, besin değeri yüksek olduğu için genel vücut sağlığını korur.  

İşkembe Zayıflatır mı?

İşkembe Zayıflatır mı?

İşkembenin kilo verme etkisine sahip olan bir besin değildir. Bunun nedeni yağ ve kolesterol içermesidir. Fakat protein ve vitamin bakımından zengin olduğu için kas kütlesini artırmaya teşvik eder. Bununla birlikte vücudun gereksinimi olan enerjiyi karşılamaya ve sindirimi kolaylaştırmaya destek olur. Dolayısıyla kilo verme etkisi olmasa da genel vücut işleyişine destek olan işkembe, çorba olarak tüketildiğinde porsiyonuna dikkat edilmelidir. 

Kimler İşkembe Çorbası Tüketemez?

İşkembe çorbası, belirli ölçüde tüketildiğinde sağlığa olumlu etkiler sunar. Fakat yüksek yağ içerdiğinden kolesterol ve trigliserid seviyeleri yüksek olan bireylerin çok fazla tüketmeleri uygun değildir. Aynı zamanda aşırı tuzlu işkembe çorbası yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlığı olanlar için tetikleyici olabilir. Bununla birlikte aşırı baharatlı ve sarımsaklı tüketmek mide hassasiyeti veya reflü gib rahatsızlığı olan kişiler için yan etkilere neden olabilir. Ayrıca sakatat türevi olduğundan çok fazla tüketimi toksin birikimine sebep olur ve vücudun genel işleyişini bozabilir. Bu nedenle bireylerin, işkembenin faydaları ve olası zararlarını göz önünde bulundurarak tüketmeleri gerekir.  

İşkembe Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İŞKEMBE NASIL TÜKETİLİR?

İşkembe birçok farklı şekilde tüketilen bir hayvansal besin kaynağıdır. Diğer çoğu besinde olduğu gibi pişirilerek tüketilmesi gerekir. Fakat diğerlerine göre daha uzun sürede hazırlanır ve pişirilir. En fazla tüketilen şekli işkembe çorbası ve işkembe dolmasıdır. İsteğe bağlı olarak kavurma ve sote yemeklerinde de kullanılabilir.  

İŞKEMBENİN BESİN DEĞERİ NEDİR?

İşkembenin besin değeri, tercih edilen hayvan sakatatına göre değişir. Aynı zamanda pişirme yöntemi ve yapılan yemeğe göre de farklılık gösterir. Pişmiş 100 gram dana işkembesinde 98 kalori bulunur. İçerisinde 16.13 gr protein, 3.65 gr yağ, 94 mg kolesterol, 46 mg sodyum ve 18 mg potasyum yer alır. 15 mg kalsiyum, 1 gr A vitamini, 2.4 gr C vitamini ve 1.82 gr demir içerir. 

İŞKEMBE NASIL TEMİZLENMELİ?

İşkembe, yoğun bir kokuya sahip olduğu için pişirmeden önce kokunun giderilmesi gerekir. Bu nedenle karbonat, su, sirke ve kaya tuzu gibi malzemeler kullanılarak temizlenir. Kokunun tamamen giderildiğinden emin olmak için birkaç kez su ile yıkanmalı ve pişirme işlemine geçilmelidir. Bu aşamadan önce işkembenin ön pişirme işleminden geçip geçmediğini de bilmek gerekir.  

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakika Antalya Haber| Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.