Sağlık Bakanlığından adım

“COVID-19 Meslek Hastalığı Olarak Kabul Edilsin” mücadelesi sonuç verdi. Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi: “Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca “malul” olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin “meslek hastalığı” veya “vazife malullüğü” hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir.” Sağlık çalışanları genelgenin beklentilerini karşılamadığını açıkladı. 

18 Aralık 2020
Sağlık Bakanlığından  adım

Sağlık Bakanlığı bir adım attı

Sağlık çalışanlarının haftalardır sürdürdüğü, “COVID-19 Meslek Hastalığı Olarak Kabul Edilsin” mücadelesinin sonunda Sağlık Bakanlığı bir adım attı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un 10 Aralık 2020'de TBMM'de yaptığı konuşmada “Sağlık çalışanları için meslek hastalığı düzenlemesine ihtiyaç yok. Vazife malulü diye bir durum var…” yönündeki ifadeleri üzerine yoğun tepkiler yükselmişti.

14 Aralık'taki Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği adım atıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile bir genelge gönderildi. Sağlık çalışanlarının meslek hastalığı ve vazife malullüğü’yle ilgili mevzuattan yararlanabileceği belirtilen genelgede ilgililerin başvuruda bulunmaları istendi.

SGK SAĞLIK KURULUNCA “MALUL” OLDUĞUNA KARAR VERİLENLER

Genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca “malul” olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre “meslek hastalığı” veya “vazife malullüğü” hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir.”

İŞLEMLER İVEDİ ŞEKİLDE YÜRÜTÜLECEK

Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın imzalı genelgede, “Covid-19 nedeniyle meslek hastalığı veya vazife malullüğüne ilişkin tüm iş ve işlemlerin ivedi şekilde yürütülmesi için Merkez ve Taşra ilgili hizmet birimlerimizce gereken tüm tedbirlerin alınmasını önemle rica ederim” denildi.

“BEKLENTİMİZİ KARŞILAMIYOR”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman  Küçükosmanoğlu, genelgenin sağlık çalışanlarının beklentilerini karşılamadığını belirterek şunları söyledi: “Sadece SGK’ya nasıl başvuru yapılacağı düzenlenmiş. Sağlık Bakanlığı dışında çalışanlar dışındakiler için başvuru nasıl yapılacak net değil. Kendi hesabına çalışan veya özel hastanelerde taşerona bağlı çalışanlar için düzenleme yok. SGK’ya yönelik bir genelge ile bu başvuruların kabul edilmesi sağlanmalı ve meslek hastalığı kapsamı tüm sağlık çalışanlarını içerecek şekilde açık olarak tarif edilmelidir.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.